Thursday, May 19, 2011

.::Cherating & Nenasi Pekan PAHANG::.

Perjalanan dari kenduri di Mempaga Bentong diteruskan
Kami ke Cherating, actually dapat voucher free
Menginap 3hari 2malam di Legend Resort, Cherating

Tapi sebab takde masa, kami cuma menginap 1malam saja
Dari Bentong ke Cherating lebih kurang 3jam juga

Sebelum ke sana, aku ada juga search apa yang menarik di sini
tapi agak kurang ye entry pasal cherating, xbanyak xtvt yg menarik
oke sampai je sana, cari makan tengahari dulu
Sebelum sampai resort, lebih kurang 10km lagi
Kami singgah mengisi perut dulu, di sini
Makan rojak ayam, dan nasi ayam..bagi 4/5 bintang lah..
Sedap bagi tekak yg tak berapa lalu makan ni,
Rojak ayam dia macam rojak manjung,
Ayam goreng cincang,cucur udang garing,telur,sayur ket ngan sambal kacang
nyummmy...dan nasi ayam dia sedap,campur beras siam aku rasa..
memang sedap..harga pon biasa jek..Rm4 sepinggan..
Sedap punya pasal esoknya nak balik kami beli bungkus..haha

oke, dah sampai resort, rehat2 dan petang g mandi kolam
aktiviti yang paling si cilik nur syaza ni suka..berani dh turun kolam sndiri
dan juga g pantai cherating kat belakang resort tuh..
cantik pantainye, bersihhh je..pasirnya halussss..
ramai gak yg mandi pantai, kami jln2 je..
kalau tempat untuk gathering, team building ke..menarik ni..
tempat aku perak ni pon ada pantai tapi sebelah pantai timur ni
pantainya lain la sikit banding ngan pulau pangkor tempat aku kn..

malamnye, kami carik makan, hubby kata kwnnya ckp
kedai Awang sedap..carik la..sekali tutup daaa..pusing2, decide kat sinilah
Pok Su Seafood,pelabuhan 3..nampak menarik, belakang ada surau lagi..
tapi ramai sgt orang,so lambat la servisnya, tunggu 40minit baru dpt.. :(

masakan, bolehla..tp sebab lambat kn, so yg sedap pon jadik biasa jek..

esok paginya check out awal, sebab nak pusing2 cherating lagi..
pusing kat Pusat Penetasan Penyu, ermm tp tak masuk pon,
pusing jek..hek..xcukup masa..
kalau dapat masuk, best juga boleh tengok penyu live,
kalau nak tengok penyu menetas pon boleh, tapi malam la,
yang aku dengar biasa bulan 4 or 5..package ni resort pon ada sediakan..
then pusing lagik, yg kami perasan, sepanjang pantai cherating tuh
penuh dgn resort, susah nk jumpa public beach..nak jugak tengok gane
so jumpalah tmpatnya, sambil tuh ingat nak usya kedai2 souvenirnya..
hmm sorry to say tak menariklah,ada kedai barang2nya berhabuk
bahasa lain,berkerakk jek..haha..takde le beli pe sgt..

pusing lagi sambil dalam perjalanan menuju Pekan Pahang pula
rumah keluarga angkat aku..
kami susuri dan masuk ke Teluk Cempedak,Kuantan,
wahhh siap ada McD & KFC tepi pantai ye..ramai gak orang sini..
then pergi jugak tepi pantai Black Stone.. unik..sbb ada batu2 itam kat tepian pantai
oh ye, singgah beli keropok lekor, sata,otak2..wahhh i like menda2 nih..
selera jek aku makan ye..haha..sepanjang menu ke Pekan asyik singgah2 cari mkn huhu
Nasi Dagang..yeyyyy.kalau ikutkan aku bukanlah penggemar nasi dagang.
Tapi masa kat umah famili angkat kat Pekan, ayah belikan nasi dagang ni
untuk sarapan pagi sebelum bgerak blk.
Walaweiii sedap sampai aku teringat2 dalam keta
masa perjalanan pulang ke perak..cewahhh..selera je..

Nak balik dari Nenasi Pekan ke Perak, masa kami singgah gerai2 buah
untuk borong Nenas & Jeruk2..tayar pulak pancit, sian suamiku..huhu
setengah jam jugak menunggu tukar tayar..erkk kalo aku yg buat..2jam
belum tentu siap tanggal n pasang oke..haha
sementara menunggu sempat la aku dengar mak mertua
korek kat akak penjual nenas tu
tips pilih nenas,katanya pilih mata yg besar2 n cekang2..
dan kalo nak tanam, anaknye tuh amik, then potong bahagian bwh tuh
buang sket daun2 kat bwh untuk mudahkan keluar akar..
mak mertua aku beli eh bukan borong nenas xbyk,lebih kurang 12biji jek..
haha..ala..nanti nak bg orang sana sini,buah tgn,then nk buat jem nenas lagi..
sana mcm2 nenas ada, nenas madu yg kecik2 comel, nenas sarawak besor2 bagak..
biasanya jual 3biji rm5, 3biji rm10,4biji rm10..kalau pandai tawar menawar
boleh dapat free sbiji dua or sebotol kecik jeruk lagi.hehe
siap tukar tayar baru kat bandar Pekan, kami pon meneruskan perjalanan
ada singgah jap ape ye nama tmpt tuh,beli kopok losong,kopok lekor..
tak sah kalau tak beli kan..huhu
balik ke Perak.. 8.30am dari umah ayah kat Pekan Pahang, 7.30pm sampai
umah kat Lekir,Perak.. jauh perjalanan kami,agak letih tapi puas melihat
keindahan alam..Alhamdulillah..

2 comments:

landak ledang said...

Kata pegi nenasi tp x sebut pun pasal kg tuh. Yg beli nenas tu tepi jln x jauh dr pkn jd x la smpai nenasi. Ape yg menarik tmpt ni ade udang galah dan tmpt buat kopok fresh lg

Hartini . Badri said...

oh ye ke, kami tak sempat pusing kg pon, cuma pergi umah keluarga angkat di nenasi pantai.. menarik tu