Tuesday, January 8, 2013

EXAM PEMBANTU MAKMAL C17


Salam. Ikutkan dah lama dah cerita pergi exam ni. Dan sekarang baru teringat nak kongsi sedikit cerita dan tips pasal exam ni. Pertama sekali lulus exam ni adalah salah satu syarat sah pelantikan. Jadinya memang la kena beria usaha bagi lulus exam ni. Mula-mula kena apply untuk ambik exam di laman web www.moe.gov.my/sisppa . Tengok jadual,tengok kod dan mohon. Ada dua kertas yang perlu diambil. Satu kertas soalan dalam bentuk objektif, satu lagi kertas dalam bentuk esei. Dulunya kertas 2 ni Amali, sekarang dah takde amali ganti dengan soalan esei pendek, yang pada aku lebih tepat dikatakan soalan dalam bentuk struktur.
Selepas permohonan, dua minggu sebelum peperiksaan, print slip peperiksaan, semak pusat peperiksaan dan pastikan angka giliran juga dicetak jelas.


Preparation. Banyakkan membaca Buku Rujukan Makmal Sains. Serba sikit tau pasal nama-nama radas dan alatan,tugas pembantu makmal, nama bahan-bahan kimia, langkah-langkah keselamatan, penyediaan bahan, peti kecemasan dan eksperimen yang biasa buat contohnya ujian makanan. Ye, itulah serba sikit soalan yang masuk.
Soalan aneka pilihan biasalah nampak mudah tapi jawapannya hampir-hampir sama. Pilih yang tepat.

Soalan Kertas 2 pulak, aduh punya berdebar la sebabnya tak ada sebarang contoh soalan(ini kali pertama exam tukar format,sebelum ni amali), tak dapat nak predict soalan apa yang keluar. Tapi Alhamdulillah soalan agak mudah. Keluar apa yang dibaca. Diberi 8 soalan, pilih 5 soalan untuk dijawab. Yang aku ingat Simbol-simbol bahan kimia, peralatan dalam peti kecemasan, Langkah-langkah semasa menghadapi kebakaran, Jenis-jenis alat pemadam api, Tugas pembantu makmal semasa cuti sekolah, Jenis-jenis asid yang biasa disediakan (larutan meja),labelkan mikroskop. Soalan mikroskop ni memang selalu la keluar kata senior aku, tu yang memang hafal la label n fungsi.


Tips nak lulus takde apa sangat. Baca dan baca dan baca buku rujukan dan juga praktikal semasa buat persediaan dan amali tu la yang akan membantu kita semasa peperiksaan. Selamat Berjaya!

6 comments:

Anonymous said...

tq atas info!! puas dh cari psl exam pm ni..hehe..tq2..

Hartini . Badri said...

oke..teruskan share info..good luck

Anonymous said...

Tq...mdhn dpt jwp

nurhidayah maulop said...

Salam nk tnya..utk silibus bru ni still byk lg ke soalan yg mcm form 123..

firdaus waak said...

Hoho. Alhamdulillah. Dpt la jgk info . Trima kasih

midnight forever said...

Thanks share..����