Sejak boleh masak ni, macam2 resepi nak cuba
Tapi sebab dah lama tak masak agaknya
Kadang jadi, kadang tak jadi,hehe
Yang penting tak give up, terus juga memasak
Seronok memasak ni especially bila tengok orang makan
Oke,pendekkan cerita,mak mertua aku teringin nak makan Sizzling mee,
nak yg homemade..sebab mak dah penah rasa yg kat tesco tu..
so aku pon mencarik resepi
Cari punya cari, ada 3 resepi di tangan yang boleh dicuba
Kak Yong akak iparku, Ros (wife bos), dan juga resepi kat myresepi..
Aku combine 3 resepi nih,jadikan yang terbaik..
Tapi sebab dah lama tak masak agaknya
Kadang jadi, kadang tak jadi,hehe
Yang penting tak give up, terus juga memasak
Seronok memasak ni especially bila tengok orang makan
Oke,pendekkan cerita,mak mertua aku teringin nak makan Sizzling mee,
nak yg homemade..sebab mak dah penah rasa yg kat tesco tu..
so aku pon mencarik resepi
Cari punya cari, ada 3 resepi di tangan yang boleh dicuba
Kak Yong akak iparku, Ros (wife bos), dan juga resepi kat myresepi..
Aku combine 3 resepi nih,jadikan yang terbaik..
Bahan2:
Yee Mee(carik yg tanda halal jakim ek :D)
Cendawan shitakei-kat tesco sebungkus Rm2.99 (byk ikot suke ler)-dipotong 2 atau 4..dibasuh dan direndam (semalaman lg bagus-petua Ros)
1 labu Bawang besar, 7ulas bwg putih,halia besar ibu jari -bahan A
2 sudu lada hitam (tumbuk)
Ayam dipotong kecil(perap dgn sos tiram)
sos tiram, kicap pekat, kicap manis,stok ayam
garam
tepung jagung (2-4 sudu ikot kepekatan)
5 tangkai cili kering dipotong tgh dan dibuang biji
Sayur Pak Choy dibasuh setangkai2..Cara:
Tumbuk bahan A,tumis sehingga kuning, then masukkan lada hitam yg ditumbuk,
air rendaman cendawan ditapis dan dimasukkan, biar mendidih, masukkan cendawan,
biar lama sikit hingga naik bau cendawan, masukkan kicap pekat dalam 2sudu atau ikot kadar air xperlu byk,masukkan sos tiram, kicap manis,stok ayam dan garam(rasa dlu baru tambah garam secukup rasa.) Biar mendidih, bancuh tepung jagung dgn air biasa, masukkan dan kacau perlahan. Masukkan ayam. Masukkan cili kering.Kuah dh siap. (kuah ni buat lebih pon xpe, bleh masuk peti sejuk dan panaskan bila nk mkn)
Panaskan hot plate or kuali,Masukkan Mi dalam kuali, pecahkan telur, sayur, masukkan kuah. .sekejap jek oke jgn lama2 nanti kembang sgt mi xsedap.
Oke, kalo takda hot plate ni pon xpe, bleh guna kuali biasa, jangan risau, tak mengubah rasa mi nih, :D . Tapi biasa la kalau ada lagi la feeling kan..hehe..
petua lain, lada hitam tumbuk n serbuk yg ready tuh lain kepoweran rasanya,
so kalau yg suka rasa pedas tuh bleh tumbuk lebih sikit ye.
Dan bleh jugak makan bersama cili potong..ah sedap!
Selamat mencuba pada yang nak mencuba. Sangat mudah, less than 1 hour dah boleh siap.
psstt: gambo-gambo diatas bukan yg kat kedai tau..hehe
petua lain, lada hitam tumbuk n serbuk yg ready tuh lain kepoweran rasanya,
so kalau yg suka rasa pedas tuh bleh tumbuk lebih sikit ye.
Dan bleh jugak makan bersama cili potong..ah sedap!
Selamat mencuba pada yang nak mencuba. Sangat mudah, less than 1 hour dah boleh siap.
psstt: gambo-gambo diatas bukan yg kat kedai tau..hehe