Thursday, January 17, 2013

.:: Resepi Durian Crepe ::.


Demam DURIAN CREPE semakin beransur reda. Kalau tidak kat FB  itulah post yg asyik orang update kan. Ada yang teringin makan ke. Dah makin kurang la orang jual kan. Sebabnya musim durian pon dah habis. Kot ada pon durian D24, Mousang King dan seumpamanya.So, baik kita buat sendiri kan,pilih durian yang terbaik.

Durian crepe ni aka kuih bantal durian yg specialnya kulit dia tu. Nak sedap kulit tu kena nipis tetapi taknak mudah koyak. Hmmm susah jugak kan. Bagi yang mencari resepi nak mencuba sendiri membuat durian crepe ni. Aku ada resepi yang aku dapat kat internet tapi telah diubahsuai ikut sukahatiku. Kalau resepi sebenar hanya tepung gandum. Tapi aku saja campur beberapa jenis tepung yang dah memang ada kat rumah. 1st time buat memang tak berapa oke mengikut sebulat-bulatnya resepi asal. Then baru la oke. Suamiku la dok bagi semangat, practice make perfect katanya.
So di bawah ni resepinya.

Kulit Crepe
150gm tepung gandum
5 sudu tepung jagung
5 sudu tepung castard
5 sudu tepung ubi
3 biji telur ayam
500ml santan
pewarna kuning
esen vanila
air suku cawan (agak2 kepekatan)
garam sesudu kecil

Semua bahan dimasukkan dalam blender dan kisar hingga sebati. Tapis.
Guna pan yang tak melekat tu dan yang ada pemegang. Senang nak lenggang. Letak minyak sikit gunakan tisu. Ratakan dalam kuali. Letakkan sesenduk kecil dan lenggang. Kulit yang dah siap boleh dilapis-lapis,takkan lekat punya. Gambar di bawah bukan yg aku buat, google nak tunjuk contoh pan tu. Kalau tengok dia lapik2 kulit tu dengan plastik. Tapi resepi ni oke tak melekat. Oke petua kalau kuali yang digunakan tu melekat. gorengkan telur hancur dalam tu.InsyaAllah tak melekat dah. Oke selesai kulitnya.

Inti Durian Crepe
250ml whipping cream

Whipping cream diputar menggunakan mixer sehingga kental. Kental maknanya bila diterbalikkan bekas cream xkan jatuh dah.
Isi durian dilumatkan. Suamiku suka diblend bagi halus terus.

Kemudian kulit crepe diterbalikkan. Bahagian licin di luar. letakkan whipping cream. Lapis kedua isi durian. Kemudian ditutup dengan whipping cream lagi. Lipat segiempat macam bantal. Dah siap. Lipatlah sampai habis.Kemudian simpan dalam peti ais. Dihidang sejuk. Nyummy.

Adik aku, Amy dah buat ikut resepi ni. Alhamdulillah jadi. Ni lah hasilnya.

No comments:

Post a Comment